GK For Jobs

Your Ultimate GK Guide

GK & Current Affairs Quiz: June 08, 2018

1. Who has become the first Indian cricketer to score 2,000 runs in T20 International?

A) Mithali Raj
B) Virat Kohli
C) Rohit Sharma
D) Jhulan Goswami

Correct Answer: A. Mithali Raj

Notes:

Mithali Raj has become the first Indian to score 2,000 runs in T20 International Cricket. She achieved the landmark during India’s seven-wicket win over Sri Lanka in the Women’s Asia Cup T20 at Kaula Lumpur on June 7, 2018. Mithali now has 2,015 runs from 75 matches. Indian men’s team captain Virat Kohli with 1,983 runs is the next on the list, followed by Rohit Sharma and Suresh Raina.

2. Which variety of pineapple has been declared as the state fruit of Tripura?

A) Jaldhup
B) Charlotte
C) Queen
D) Kew

Correct Answer: C. Queen

Notes:

President Ram Nath Kovind has recently declared the ‘Queen’ variety of pineapple as the state fruit of Tripura. The famous ‘Queen’ variety is spiny, golden yellow in color and emits pleasant aroma and flavor at the ripen stage. The fruits are harvested when eyes turns yellow during mid-May to mid-July when the fruit is available. The average weight of fruit varies from 600 Grams to 800 Grams. It got the Geographical Indication (GI) in 2015 and is the best quality of pineapple in the world. Tripura is one of the largest pineapple growing states in the country and there are more than 100 commercial scale pineapple plantations in the state. Earlier, President Kovind dedicated a 73.71 km stretch of National Highway 8 from Mata Tripurasundari temple in Udaipur of Gomati district to Sabroom in South Tripura.

3. NASA has approved extension of which of its space missions?
A) TESS
B) Juno
C) InSight Mars Lander
D) Curiosity Mars Rover

Correct Answer: B. Juno

Notes:

NASA on June 7, 2018 approved an extension of Juno’s science operations until July 2021. This provides the space probe with an additional 41 months in orbit around Jupiter. The decision was taken after an independent panel of experts confirmed in April that Juno is on track to achieve its science objectives and is already returning spectacular results.

4. RBI has allowed which banks to become Small Finance Banks (SFB) under certain criteria?
A) NBFC Banks
B) State Co-operative Banks
C) Rural Co-operative Banks
D) Urban Co-operative Banks

Correct Answer: D. Urban Co-operative Banks

Notes:

The Reserve Bank of India (RBI) on June 6, 2018 decided to allow voluntary transition of the Urban Co-Operative Banks (UCB) into Small Finance Banks (SFB), a move that is aimed at bringing UCBs into mainstream banking.

5. When is the World Oceans Day observed every year?
A) 5 June
B) 6 June
C) 7 June
D) 8 June

Correct Answer: D. 8 June

Notes:

The World Oceans Day was observed across the world on June 8, 2018 to highlight the major role of the oceans in everyday life. The action focus for the 2018 World Oceans Day was ‘preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean’.

6. Ashish Jakhar has won gold in which sports at the 2018 Asian Junior Athletics Championships in Japan?

A) Sprint
B) Triple jump
C) Hammer throw
D) Boxing

Correct Answer: C. Hammer Throw

Notes:

One June 7, India began their campaign at the 2018 Asian Junior Athletics Championships in Gifu, Japan with a strong start by clinching four medals- – a gold, a silver and two bronze. Ashish Jakhar created a new National U-20 record to clinch the gold medal with a hammer throw of 76.86 in his second attempt while Damneet bagged the silver with a best throw of 74.08. This shattered the previous mark of 75.04 meters that he himself had set at the Junior Federation Cup in April 2018. Beside them, Triple jumper Priyadarshini Suresh and long distance runner Poonam Sonune bagged bronze medals in women’s events.

7. Who will receive the Polly Umrigar Award for the best international cricketer (2016-17 and 2017-18 seasons) at the BCCI awards?

A) Virat Kohli
B) M S Dhoni
C) Rohit Sharma
D) Shikhar Dhawan

Correct Answer: A. Virat Kohli

Notes:

Indian captain Virat Kohli will receive the Polly Umrigar Award for the best international cricketer (2016-17 and 2017-18 seasons) at the BCCI awards, to be held in Bengaluru on June 15, 2018. Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana are set to be maiden recipients of the award for best international cricketer (women) for the 2016-17 and 2017-18 seasons respectively. The BCCI Awards recognizes and honours the top domestic and international cricketers across all age groups.

8. Which South African city hosted the Mandela-Gandhi Youth Conference 2018?

A) Cape Town
B) Pietermaritzburg
C) Johannesburg
D) Pretoria

Correct Answer: B. Pietermaritzburg

Notes:

The Mandela-Gandhi Youth Conference was held at Pietermaritzburg in South Africa on June 8, 2018. The conference was part of a 3-day commemoration of the historic incident 125 years ago when on June 7, 1893, Mohandas Karamchand Gandhi, a young lawyer then, was thrown off a train compartment reserved for whites only. Delegates from a dozen countries in the Conference called for a return to Gandhian values to address global challenges threatening humanity. Diaspora youth from India, Ethiopia, Kenya, Nigeria, Tanzania, Zambia Egypt, Malawi, Seychelles and Mozambique joined more than 120 South African youngsters to debate and share views on whether the Gandhian philosophy of Satyagraha, Ahimsa and Sarvodaya was relevant today and whether it could be used to find solutions for the problems around the world. A resolution also passed unanimously at the conference which said the youth of this world, citizens of diverse nationalities, ideologies, backgrounds, colour, creed, race and sex, embrace the ideals of the Mahatma and Madiba as apostles of peace and truth.

9. Which state government has launched a “Business First Portal”?

A) Haryana
B) Uttar Pradesh
C) Punjab
D) Rajasthan

Correct Answer: C. Punjab

Notes:

The Punjab government has launched a “Business First Portal” to give a big push towards the ease of doing business in the state. It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar on June 7, 2018. The online portal will facilitate the industrialists for Regulatory Clearances and Fiscal Approvals, real-time tracking of applications at common platform.

10. The Fuego volcano has recently erupted in which country?

A) Mexico
B) Egypt
C) Taiwan
D) Guatemala

Correct Answer: D. Guatemala

Notes:

The Fuego volcano is an active stratovolcano in Guatemala that has recently erupted violently and buried several villages on its southern flank. The death toll has risen to 99 in the Fuego volcano eruption. The National Forensic Sciences Agency stated that, of the 99 people, only 28 have been identified, so far. Some 200 people are still missing, amid fears of a new blowup of the 3,763-metre volcano. The volcano is only 27 miles southwest of the capital Guatemala City, and ash has reached as far as the city’s airport, forcing it to close. At its peak, the Fuego reaches 12,346 feet above sea level and it is one of the most active volcanoes in Latin America. It sits on the Ring of Fire, a 25,000-mile horseshoe-shaped area where several tectonic plates rub against each other, creating intense volcanic activity and earthquakes. Three quarters of the world’s active volcanoes can be found on the Ring of Fire.

Leave a Reply

GK For Jobs © 2018