GK For Jobs

Your Ultimate GK Guide

GK & Current Affairs Quiz: June 12, 2018

1. Which state government has decided to increase the duty of home guard volunteers?
A) Andhra Pradesh
B) Telangana
C) Haryana
D) Uttar Pradesh

Correct Answer: C. Haryana

Notes:
The Haryana government has decided to increase the duty of home guard volunteers from 90 days to 150 days per year. The government has also decided that the remuneration to the home guard volunteers would be made through e-payment in their bank accounts.

2.  Which sea could become a sea of plastic, as per recent report by WWF?
A) Mediterranean Sea
B) Arabian Sea
C) Tasman Sea
D) Red Sea

Correct Answer: A. Mediterranean Sea

Notes:
The Mediterranean could become a “sea of plastic”, the WWF warned in a report released on June 8, 2018, calling for measures to clean up one of the world’s worst affected bodies of water. The WWF said the Mediterranean had record levels of ‘micro-plastics’, the tiny pieces of plastic less than five millimetres (0.2 inches) in size which can be found increasingly in the food chain posing a threat to human health.

3. Which nation has assured India full cooperation in bringing to book any fugitive?
A) US
B) UK
C) Switzerland
D) Germany

Correct Answer: B. UK

Notes:
The United Kingdom has assured India of full co-operation towards bringing to book anybody whether it is Vijay Mallya or Nirav Modi who is wanted in India by Indian courts or agencies. This was stated by Minister of State for Home Kiren Rijiju after his meeting with UK Minister of state for counter terrorism Baroness Williams in New Delhi on June 11, 2018.

4. CSIR-CECRI signed an MoU for transfer of technology for India’s first Lithium Ion (Li-ion) Battery project with which company?
A) Urja Solar Power Pvt Ltd
B) Electronics Corporation of India Ltd
C) RAASI Solar Power Pvt Ltd
D) All of the above

Correct Answer: C. RAASI Solar Power Pvt Ltd

Notes:
The Central Electro Chemical Research Institute (CECRI), Karaikudi, Tamil Nadu under Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) and RAASI Solar Power Pvt Ltd on June 10, 2018 signed a Memorandum of Agreement (MoU) for transfer of technology for India’s first Lithium Ion (Li-ion) Battery project.

5. Which country will hold the 11th World Hindi Confernce?

A) India
B) Nepal
C) Mauritius
D) Sri Lanka

Correct Answer: C. Mauritius

Notes:

The 11th World Hindi Conference will be held in Mauritius from August 18 to August 20, 2018 with an aim to increase the popularity of Hindi globally.
The Union External Affairs Ministry has already undertaken the work on the international meet. The World Hindi Secretariat (WHS) will be the organising authority of the event. The conference will cover both classical and modern elements of Hindi and will see participation of delegates and scholars of Hindi from all over the world.

6. Which country to host the first military exercise of the BIMSTEC group focusing on counter-terrorism?

A) India
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Thailand

Correct Answer: A. India

Notes:

India will host the first military exercise of the BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) group focusing on counter-terrorism in Pune on September 2018. As part of this, a conclave of the Army chiefs of all 7 member-states is being planned. The purpose of the exercise is to promote strategic alignment among the member-states and to share best practices in the area of counter-terrorism. The theme includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search, and each side will bring in some 30 soldiers. BIMSTEC was set up in 1997 and includes India, Bangladesh, Bhutan Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand.

7. Which state government will launch awareness programme “Sanskar” against superstition?

A) Uttar Pradesh
B) West Bengal
C) Assam
D) Kerala

Correct Answer: C. Assam

Notes:

The Assam government will soon launch an awareness programme — ‘Sanskar’– in all development blocks and panchayats. The move is taken in the wake of incidents triggered by superstition and ignorance including the lynching of two young artistes in Karbi Anglong district of the state. The Assam Science Technology and Environment Council (ASTEC) would be the nodal agency and the programme would involve all deputy commissioners, superintendents of police and all government departments concerned in a district. Local bodies, womens’ organisations, voluntary organizations, media persons, leading citizens, academicians, MPs and MLAs from ruling and opposition parties would be stakeholders of the programme. Social activist Birubala Rabha, who has been tirelessly fighting against witch-hunting, will also be involved in the programme.

8. The Dassam Falls is located across which tributary of the Subarnarekha River in Jharkhand?

A) Dulang River
B) Raru River
C) Garru River
D) Kanchi River

Correct Answer: D. Kanchi River

Notes:

The Dassam Falls is a waterfall located near Taimara village in Bundu police station of Ranchi district of Jharkhand. It is a natural cascade across the Kanchi River, a tributary of the Subarnarekha River. The water falls from a height of 44 metres. The sound of water echoes all around the place. The Dassam Falls is an example of a nick point caused by rejuvenation. Knick point, also called a nick point or simply nick, represents breaks in slopes in the longitudinal profile of a river caused by rejuvenation. The break in channel gradient allows water to fall vertically giving rise to a waterfall.

9. Who has been appointed as the new chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?

A) John Joseph
B) Vanaja N. Sarna
C) Mahender Singh
D) S Ramesh

Correct Answer: D. S Ramesh

Notes:

S Ramesh has been appointed as the new chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC). He will succeed Vanaja N. Sarna on July 1. The CBIC is the apex body for administering the levy and collection of indirect taxes of the Union of India viz. Central Excise duty, Customs duty and Service Tax, and for facilitating cross border movement of goods & services. It is a part of the Department of Revenue under the Ministry of Finance. It deals with the tasks of formulation of policy concerning levy and collection of Customs & Central Excise duties and Service Tax, prevention of smuggling and administration of matters relating to Customs, Central Excise, Service Tax and Narcotics to the extent under CBEC’s purview.

10. India’s first-ever national police museum will establish in which city?

A) Chennai
B) Delhi
C) Nagpur
D) Kolkata

Correct Answer: B. Delhi

Notes:

India will have its first-ever national police museum as the Central government has decided to establish the unique facility in Lutyens’ Delhi. The museum – depicting the history, art facts, uniforms and gear of central and state police forces – will come up as an underground facility in the premises of the national police memorial in Chanakyapuri area of the national capital. As per the records, the items sought to be put in the first-ever national police museum will include brass insignia, ceremonial and operational head gears and uniforms, batons, belts, distinctive photographs of dog squads, mounted columns and old copies of the Indian Police Act. Some other items include women in policing, creation of maiden ‘mahila’ battalions, news clippings of historical significance, the very old and basic police communication and wireless equipment, flying squads and police medals and decorations. The museum is expected to be inaugurated on October 21 (Police Commemoration Day).

Leave a Reply

GK For Jobs © 2018